Masseren is soms meer.

images

Massage bevorderd de bloedsomloop waardoor het afvoeren van de afvalstoffen versneld wordt. Het geeft ontspanning in de spieren en het omringende bindweefsel en de huid wordt soepeler. Bij de zogenoemde spierknopen kan de druk op de spier pijnlijk aanvoelen. Na een massage voelt de cliënt dat de spanning die hij/zij voor de massage voelde als een verlichting. En gaan meestal best tevreden de deur uit. Het doel van de masseur is natuurlijk om dat te bereiken. Meestal komt zo’n cliënt dan ook weer terug naar de massagepraktijk als de klachten weer zijn toegenomen.. Ongeacht welke massagevorm die cliënt ontvangt zal dat ook het doel zijn van de cliënt. Kortom betekend dat beide partijen tevreden zijn.

Ben ik persoonlijk dan ook tevreden? Ja bij een deel van de cliënten wel voor dat moment. Maar bij het andere deel kan ik als masseur nog wat meer betekenen. Ik merk bij deze cliënten dan ook dat er nog meer is wat ik kan doen, Meestal heb ik deze cliënten al vaker gemasseerd waardoor ze mij kennen en weten hoe ik masseer. Andersom betekend dat ik vaak ook weet waar de spanning zich uit bij die cliënt Als cliënten met terugkerende klachten of spanningen komt vraag ik altijd of de cliënt zelf ook weet waar de spanning vandaan komt. Meestal weten de cliënten dat eigenlijk zelf ook wel. Soms bespreken we dat dan ook. De combinatie van dingen bespreken met de massage geeft vaak een veel beter effect. Het is natuurlijk niet zo dat ik de spanning die opgebouwd wordt daardoor weg kan nemen, maar het feit dat de cliënt gaat zien en voelen dat wanneer de spanning weer voelbaar is zij ook weten waar de oorzaak van deze spanning is.

images-3

Ik vergelijk deze vorm van massage dan vaak ook met topsporters die een heel team van begeleiders om zich heen hebben. Al deze begeleiders hebben met hun eigen expertise een bepaalde bijdrage aan de prestaties van de topsporter. De masseur van de topsporter past zijn expertise ook toe op de topsporter maar alleen de topsporter bepaalt welk effect de massage moet hebben. Doordat de topsporter zowel letterlijk als figuurlijk contact heeft met de masseur maakt vaak dat tijdens de massage de topsporter de rust heeft en krijgt zijn gedachten te ordenen en meestal ook bespreekt met de masseur. “Dit gebeurt natuurlijk niet bij elke massage.”

Dus de cliënten die in mijn praktijk komen voor sport of ontspanningsmassage of de cliënten die via de werkgever de stoelmassage ontvangen, zijn met wat zij doen te vergelijken met de bovengenoemde topsporter.

 

Reacties zijn gesloten.